X
تبلیغات
مهندسی کشاورزی - بیماری ها
تاريخ : 91/02/30 | 2 | نویسنده : مهندس عثمان فرجی

)ورتیسلیومی پنبه(پژمردگی آوندی Cotton Verticillium wilt

این بیماری یکی از بیماریهای پنبه در مناطق پنبه خیز ایران است. دو گونه ورتیسیلیوم به نام های Verticilium dahliae و V.albo-atrum عامل این بیماری می باشند. که هر دو گونه درایران وجود دارند ولی گونه غالب V.dahliae می باشد.
گونه (G.barbadense) (پنبه مصری) نسبت به ورتیسلیوم مقاوم است. دامنه میزبانی ورتیسلیوم وسیع بوده و حدود 160 گونه از 40 خانواده را دربر میگیرد.
هر دو گونه دارای کنیدیوفورهای منشعب فراهم (Verticillate branching) میباشند.گونه (V.dahliae) دارای میکرواسکلروتهای سیاهرنگ بوده که اندام مقاوم قارچ محسوب می شوند ولی گونه دیگردارای ریسه های ضخیم و سیاهرنگی می باشد که به آنهاریسه سیاه می گویند و اندام مقاوم قارچ است.

با قرار گرفتن ریشه گیاه در مجاورت میکرواسکلروتهای موجود در خاک،این میکرواسکلروتها جوانه زده و از طریق تارهای کشندهوارد آوندهای چوبی شده و در آنجا کنیدیوفور و کنیدی تشکیل میدهند.از طریق آوندچوبی،کنیدیومها به سرعت حرکت کرده و به نقاط بالای گیاه میرسند.

علایم

علایم در گیاه متنوع است. کمی زردی و پژمردگی دیده میشود که رفته رفته برگها خشک میشوند. روی پهنک برگ قسمتهایی کلروزه و سپس نکروزه می شوند که V شکل است. اگر ساقه را قطع کنیم آوندهای قهوهای دیده می شوند. هنگامی که گیاه پیر می شود ورتیسلیوم از آوند خارج شده و به قسمتهای دیگر گیاه میرسد علایم 1 تا 1.5 ماه بعد از کشت دیده میشوند.شدت علایم به حساسیت گیاه میزبان، میزان تراکم قارچ در خاک و استرین قارچ بستگی دارد. V.dahliae دو استرین مهم دارد:

1-استرین معمولی( ss-4)

2-استرین برگ ریز (T-9).

در استرین معمولی قارچ قسمتهای وسط برگ را خشک کرده ولی برگها بر روی گیاه باقی می مانند و حرکت قارچ در برگها به شکل Vمیباشد. ولی استرین برگ ریزهنگامی که هنوز برگ سبز است باعث خم شدن دمبرگها (epinasty) میشود،اگر به چنین برگی دست بزنیم یا در اثر هر لرزش دیگری، به راحتی از شاخه جدا می شود. بعد از مدتی گیاه کاملاً لخت شده و برگهای کوچک جدیدی تولید می کند. سویه برگ ریز گرمادوست تراست.استرین برگ ریز حتی باعث ریزش غوزه ها نیز می شود. در این استرین گسترش قارچ تا نوک گیاه ادامه می یابد ولی در استرین معمولی تا اواسط گیاه گسترش مییابد.گیاه مقاوم به استرین معمولی نسبت به استرین برگ ریز هم تا حدودی مقاوم است. برگ ریزی در نتیجه ایجاد لایه جداشونده در محل اتصال برگ به دلیل تولید اتیلن یاآبسزیک اسید صورت می گیرد.

چرخه زندگی

ریسه های آلوده کننده ازطریق کورتکس ریشه تاآوند چوبی رشد می کنند.درآوند چوبی میسلیوم ها به مستقر شدن خود در آوند هاادامه می دهند وکنیدی هایی تولید می کنند که به سرعت درجریان تعرق به سمت اندام های هوایی گیاه حرکت می کند.بعدازتولید این علایم ومرگ بافت های آلوده ساختارهای درحال استراحت دیگری تولید می شوند. میکرواسکلروتیوم های ملانین داروسایرساختار های درحال استراحت در بافت های مرده،بامرطوب شدن این بافت ها براثرباران یاآبیاری یابرگشتن آنها به خاک مرطوب تشکیل می شوند.بدین ترتیب ،پروپاگول های جدیدی وجود دارند تا محصول کشت بعدی را آلوده کنند ودر سال های بعد انباشته شوند. 

کنترل بیماری:

1-         استفاده ازارقام مقاوم یامحتمل.

2-         تناوب با گیاهان غیر میزبان بخصوص برنج ،یونجه و آیش.

3-         حذف بقایای گیاهی آلوده.

4-         آفتاب دهیSoil solarization

5-         تنظیم میزان آبیاری وکود دهی.کود پتاس مقاومت گیاه را بالا می برد. نوع کود ازته هم مهم است. ازت بایدبه صورت اوره یا آمونیوم به خاک داده شود نه به صورت خود نیترات که این را در مسئله PH دور ریشه توجیه میکنند

 

پژمردگی آوندی فوزاریومی(زردی فوزاریومی( Cotton Fusarium wilt

 

این بیماری توسط Fusarium oxysporum f.sp.Vasinfectum که اختصاصی پنبه است ایجاد می شود ولی اهمیت آن در ایران به اندازه ورتیسلیوم نیست.درخاکهای اسیدی و شنی یا آلودگی نماتد ریشه گرهی بیماری زیادتر است.

علائم بیماری از موقع کاشت تا موقع برداشت دیده میشود ومیزان آن بستگی به میزان آلودگی خاک دارد.علائم به صورت پژمردگی در گیاه دیده میشود و آوندها نیز قهوه ای میشوند و حتی برگریزی نیز پدید می آید. منتهی تفاوتهایی نیز با ورتیسلیوم دارد.از جمله اینکه دراینجا بیشتر زردی دیده میشود و گیاهان آلوده کمی کوتاه می مانند.در فوزاریوم رنگ قهوه ای آوندها خیلی تند و سیر می باشد و تغییر رنگ فقط در ناحیه آوندها دیده میشود ولی در ورتسلیوم تغییر رنگ در ناحیه مغز ساقه هم دیده میشود

زیست شناسی:

.

فوزاریوم یک قارچ ناقص است و تولید ماکرو کنیدی و میکروکنیدی میکند و نیز اسپورهای مقاومی به نام  کلامیدوسپور تولید می نماید. فرم تخصص یافته ای که به پنبه می زند دارای پنج نژاد می باشد که از نظر دامنه میزبانی (ارقام پنبه ای که آلوده میکند) تفاوت دارند. بقایای قارچ به صورت کلامیدوسپور است که پس از جوانه زدن و ورود به ریشه وارد آوندها شده و تولید میکروکنیدیوم می کند. براثرسمی که قارچ ترشح میکندپارانشیم آوندی به داخل آوندهاهجوم آورده و جلوی انتشار قارچ را با ایجاد تایلوز میگیرد. زردی گیاه به علت توکسین وتیلوز می باشد. وقتی که آوندها کاملاً نابود شدندقارچ از آوند وارد بافت های دیگر شده در آنها کلامیدوسپور تولید میکنندکه اینکلامیدوسپورها همراه با بافت مرده گیاه وارد خاک میشوند.

کنترل بیماری:

1)   استفاده از ارقام مقاوم (ارقام ساحل و ورامین(

2)   تناوب 3ساله با غلاتویونجه.

3)   کنترل نماتد خصوصاً درخاک های سبک زیرا نماتد مقاومت گیاه را میشکند

4)   استفاده از کودهای ازته وپتاسه

این قارچ گرما دوست است (بهینه دما 28 درجه سانتی گراد) و در نتیجه در خیلی از مناطق جنوبی ایران می تواند مشکل سازشود

 

پوسیدگی های غوزه(boll rot) و تارپنبه cotton boll rot

حدود 170گونه قارچ تاکنون از روی غوزه های پنبه گزارش شده است که چند گونه مهم دراینجا توضیح داده میشود :

-1جنس Aspergillus :

دو گونه آسپرژیلوس (پوسیدگی زرد( A.flavus و(پوسیدگی سیاه( A.niger در روی الیاف پنبه ایجاد پوسیدگی میکنند که گونه اول خیلی خطرناک تر است چون علاوه بر پوسیدگی، در بذرهای آلوده تولیدآفلاتوکسین می نماید که در روغن ایجاد اشکال مینماید. این قارچ تولید پوسیدگی زردکرده و باعث سستی الیاف می شود. این قارچ ها در جاهایی که در هنگام باز شدن غوزه بارندگی داریم خیلی خطرناک هستند و سبب ایجاد پوسیدگی زیاد در الیاف می شوند. ضمناًبذرهایی که الیافشان آلوده شده باشد برای کاشتن مناسب نیستند چون قدرت جوانه زنی آنها کاهش می یابد.اگر رطوبت پایین باشد این بیماریها دیده نمی شوند. بهینه دمای رشد این قارچ 35-25 درجه سانتی گراد است.

گونه دوم پوسیدگی سیاه ایجاد میکند والیاف پوسیده میشوند. این قارچها هوا زاد بوده و به راحتی با باد پخش میشوند.

-2پوسیدگی خاکستری Nigrospora oryzae :

این قارچ یک قارچ ناقص است و پوسیدگی خاکستری رنگی روی الیاف ایجاد می کند و سبب سستی و پوسیدگی الیاف میشود. ناقل این قارچ کنه است و ظاهراً زندگی این دو بهم بستگی دارد،بطوریکه اگر کنه نباشد آلودگی کم است و یا اصلاً وجود ندارد. آلودگی با کنه 30-20 برابرمیشود. این کنه ها قارچ خوار بوده و در واقع نوعی زندگی همزیستی دارند. زمانیکه غوزه ها در حال باز شدن هستند اسپور قارچ توسط کنه به داخل غوزه ها حمل میشود. این قارچ اسپورهای بزرگ سیاهرنگی تولید میکند.

-3 پوسیدگی نرم Nematospara SPP. :

این قارچ آسکومیستاست و با سن منتقل شده و باعث آبی یا آب لمبو شدن غوزه ها میشود و ممکن است باباکتری اشتباه گرفته شود. اگر ناقل کنترل شود این بیماری هم کنترل می شود. سن ناقلاز جنسDysdercusمیباشد.

کنترل بیماریهای پوسیدگی غوزه پنبه :

برای مبارزه با بیماریهای پوسیدگی غوزه کار زیادی نمی توان انجام داد. بارندگی و رطوبت سبب افزایش آنها می شود. اگر رطوبت نباشد و شرایط خشک باشد بیماری هم نیست. بایستی گیاهان را فاصله دار کاشت که رطوبت در بین آنها بالا نرود.

در دادن کود ازته بایستی دقت کرد زیرا سبب افزایش رشد رویشی و افزایش رطوبت می شود. در بعضی مناطق دراواخر فصل هورمونی روی گیاه میریزند که سبب برگ ریزی میشود و در نتیجه، هم برداشتآسانتر است و هم رطوبت کاهش می یابد. دفع علفهای هرز هم مهم است زیرا وجود آنهاباعث تجمع رطوبت و شدت آلودگی میشود


بیماری باکتریایی لکه زاویه ای پنبه Cotton Bacterial angular leaf spot
)
پاسوزک پنبه =ساق سیاه پنبه(

این بیماری در نقاط پنبه خیز مرطوب دنیا خیلی مهم است ولی در شمال ایران گزارش نشده است و برعکس درقسمتهای کویری (ا صفهان و یزد) دیده شده است. در این مناطق نوع پاسوزک دیده شده که علایم روی قسمتهای پایین گیاه است. علایم این باکتری در قسمتهای هوایی بصورت لکه زاویه ای روی برگ دیده میشود که ابتدا حالت آبسوخته داشته و بعداً نکروزه میشود. روی غوزه نیز لکه های بیضی یا گرد تشکیل میشود که حالت آبسوخته داشته و در نتیجه بذر آلوده میشود. در مناطقی هم ممکن است عامل بیماری روی شاخه ها رفته ولکه های سیاه کشیده تولید می کند که به آن ساق سیاه یا پاسوزک (Blak arm) می گویند. پاسوزک ممکن است با قارچ اشتباه شود چون سبب سیاه شدن و باریک شدن قسمت پایین پنبه شده و بوته را از پا درمی آورد. گاهی روی قسمتهای آلوده صمغ سفیدرنگ ترشح میشود که در واقع خود باکتری (ooze) میباشد.

جداسازی باکتری خیلی آسان است و روی محیط کشتهای معمولی مانند PDA وNA به راحتی جدا میشود. برای این کار بافت را خیس کرده روی محیط کشت می کشند که بعد از یک روز کلنی های ریز زرد رنگ با سطح محدب و حاشیه صاف در روی آنها دیده میشود که رشد خفیف دارد. برای شناسایی دقیق باکتری بایستی نقش های بیوشیمیایی انجام گیرد.
باکتری عامل بیماریXanthomonascampestrisp.v. malvacearumنام دارد که مخصوص پنبه می باشد و دارای نژادهای فیزیولوژیکی زیادی است. حرارت مساعد برای باکتری 30-25 درجه سانتی گراد میباشد.این باکتری در بقایای گیاهی آلوده یا روی بذرهای آلوده باقی میماند و احتمال دارد که در طبیعت میزبان های وحشی دیگری هم داشته باشد. اگر بذر آلوده باشد باکتری در روی برگهای اولیه گیاهچه آلودگی را آغازمی کند و اگر شرایط از نظر دما و رطوبت مساعد باشد به قسمتهای هوایی گیاه نیز سرایت میکند ولی اگر در مناطق کویری و بی باران باشد باکتری فقط قسمتهای پایین گیاه را آلوده می کند. شرایط مساعد بیماری رطوبت بالا(85%) و حرارت بالا (35-30 درجه سانتی گراد) است. بارندگی و آبیاری بارانی نقش عمده ای در گسترش بیماری دارند و باکتری از گیاهی به گیاه دیگر فقط با ترشحات باران پخش میشود ولی حشرات هم ممکن است در گسترش آلودگی و به خصوص در آلودگی غوزه ها نقش داشته باشند.

چرخه زندگی

باکتری مولدبیماری ساق سیاه پنبه می تواند درداخل پوسته بذر ویاپرز های دانه پنبه وهمچنین دربقایای گیاهان آلوده زمستان گذرانی نماید.پس ازکاشت بذر وظهور گیاهچه جوان ،آلودگی روی برگ های اولیه آن به صورت لکه های آب سوخته ظاهر می شودبرگ هاممکن است ریزش نمایندانتقال باکتری به کمک باران وآب آبیاری صورت می گیرد.

کنترل بیماری :

1-    استفاده از ارقام مقاوم و اصلاح شده.

2-    اصلاح سیستم آبیاری)کاهش رطوبت مزرعه).

3-    بهداشت زراعی.

4-    تناوب دو ساله با گیاهان غیرمیزبان.

5-    کشت خطی.

6-    استفاده از بذر سالم و بدون کرک

بهداشت زراعی :با توجه به بیولوژی باکتری بسیار مهم میباشد چون باکتری در خاک روی بقایای گیاهی و بافت گیاهی روی زمین باقی میماند ولی اگر بقایای گیاهی تجزیه شوند باکتری خیلی سریع از بین میرود برای این کار راههایی مانند شخم زدن /تناوب 2 ساله با غلات/ کشت خطی به جای کشت کرتی/ عدم آبیاری بارانی در مناطق آلوده و استفاده از بذور سالم وجود دارد .

بذر را میتوان از منطقی که در تابستان بارندگی ندارند و آلودگی وجود ندارد و یا در موقع برداشت در ماشین برداشت در اثر تماس الیاف با کلش های پایین بوته ی آلوده نشده باشد انتخاب کرد و لازم است قوزه ها  برای تهیه بذر سالم با دست برداشت شوند . ضد عفونی بذر با اسید سولفوریک به خاطر از بین رفتن باکتری ها روی الیاف پنبه نیز موثر است .

پیچیدگی برگ پنبه Leaf curl

علایم :
تورم رگبرگها که بیشتر از سطح زیر برگ قابل رویت است و گاهی بصورت توته ای شدن (enation) درمی آید.

همچنین مقداری پیچیدگی بد شکلی نیز در بر گها دیده می شود. کاهش محصول در بوته های آلوده شدید است .

انتقال این بیماری با سفید بالک پنبهBemisiatabaciانجام می گیرد وعامل آن نیز احتمالا یکGeminivirusمی باشد . از آنجائیکه مبارزه با ناقل این بیماری کار بسیار مشکلی است مبارزه با این بیماری از طریق استفاده از ارقام مقاوم صورت می گیرد

.
بیماریهای گیاهچه و بذر پنبه cotton seeding diseases

قارچهایThielaviopsisbasicolaو Pythium Spp. وRhizoctoniasolaniعامل بیماری گیاهچه هستند.

Thielaviopsisbasicolaاین قارچ تولید کلامیدوسپور سیاهرنگِ زنجیری و مقداری کنیدیوم می کند. به کنیدیوم ها اصطلاحاً Endo conidiumگویند. برای جداسازی این قارچ ریشه هویج را برش داده و تمیز می شویند. بعد قرص های ریشه هویج را در یک پتریدیش می چینند. مقداری از خاک باضافه قطره آبی روی هویج میگذارند و در آنرا می بندند پس از4-3 روز خاک را شسته و در صورت وجود قارچ روی قطعات هویج تولید پوسیدگی سیاه یا خاکستری می کند که با میکروسکوپی کردن قابل تشخیص است . عامل دیگرXanthemonascampestrisp.v. malvacearumاین باکتری علاوه بر مرگ گیاهچه کوتیلدون را هم له می کند.

پیشگیری از Damping –off درپنبه :

بذرهای روغنی در اثر انبارداری زیاد قدرت جوانه زنی خود را از دست می دهند و یا جوانه زنی آنها ضعیف می شود و قارچ به راحتی به آنها حمله می کند.

کنترل:

.1بذر تازه وسالم استفاده کرد.

.2بذر مورد استفاده از مناطق خشک بدست آمده باشد زیرا بیماری کمتری دارد.

.3 ضد عفونی بذر با کاربوکسین و کاربوکسین تیرام 4-6 WP75%در هزار

.4 برای ضد عفونی بذور پنبه از قارچهای آنتاگونیست نیز استفاده می شود.

.5 رعایت تراکم بوته وشخم عمیق در کنترل بیماری موثر است

 بیماری پوسیدگی ذغالی سویا Soybean Charcoal Rot


يكی از مهمترين بيماریهای شايع سويا است كه سبب خسارت شديدی به مزارع  سويا شده و عملكرد را شديداً كاهش مي‌دهد و عمدتاً در مراحل آخر رشدی گياه خود را نشان داده و با خشكانيدن بوته ‌‌ها سبب رسيدگي زودتر و كاذب گياه مي‌شود به شكلي كه غلاف‌‌ها ظاهراً رسيده به نظر مي‌رسند ولی دانه ‌‌ها پر نشده و وزن دانه شديداً كاهش مي‌يابد .

عامل بیماری

عامل بیماری قارچ Tiarosporella phaseolina) Macrophomina phaseolina) می باشد . ازبیماریهای خیلی مهم سویا میباشد. قسمتهای ازساقه را آلوده و سیاه میکند که در درون آنها اسکلروتهای ریز سیاهرنگ به تعداد زیاد یافت میشوند که سبب سیاه شدن و پوک شدن ساقه میشود. در بعضی مناطق تولید پیکنیدیوم میکند. این قارچ در استان فارس خیلی زیاد است وبیشتر مربوط به مناطقی است که بارندگی کم بوده وبنابراین درسالهای خشک بیماری خیلی مهمی محسوب میشود. این قارچ بعنوان ساپروفیت روی ریشه های اکثر گیا هان مرده در همه جای ایران دیده میشود. میزبانهای زیادی دارد و در دمای 35-28 درجه سانتیگراد بسیار فعال است. وقتی در گیاه تنش آبی داشته باشیم قارچ خیلی متهاجم است. مبارزه با آن خیلی مشکل است.

چرخه زندگی

میکرو اسکلروتیوم هاممکن است درخاک به سر ببرندیادربقایای میزبان درخاک های خشک مدت های زیادی باقی بمانند؛درخاک های مرطوب،نمی توانند بیش از7هفته زنده بمانند.رشد درخاک،بوسیله مواد غذایی ذخیره شده در میکرو اسکلروتیم هاآغاز می شودوهنگامی که میزان مواد غذایی خاک برای رقابت کنندگان قارچی کافی نباشدادامه می یابد.میکراسکلروتیم هاروی سطح ریشه جوانه می زنند ولوله های تندشی زیادی تولید می کنند.
کنترل:
1- استفاده ازارقام مقاوم.

2- تقویت کودی وآبی نبات.

3- بذر سالم زیرا گاهی بذرزاد می شود

سفیدک کرکی (داخلی ) سویا Soybean downy mildew


عامل بیماری

عامل بیماری قارچ (P.soja) Peronospora manshuricaاست. این بیماری از مازندران، گیلان وگلستان گزارش شده است و بر روی گیاه ایجاد برگریزی می نماید که بیماری خیلی مهمی در این مناطق به شمار می آید. ااسپورهای این قارچ خیلی جالبند و هنگا میکه می رسند جدار بیرونی آنها چروکیده میباشد. این بیماری نیز بذرزاد است. بهینه دما برای بیماری 22-20 درجه سانتیگراد است. قارچ نژادهای فیزیولوژیک زیادی دارد (حدود25 نژاد گزارش شده است). گیاهان جوان حساسترند و وقتی برگ مسن میشود مقاومتر می گردد.

چرخه زندگی

درپایان فصل رویش Peronospora manshuricaبه صورت ااسپوردربرگ وبذر به سر می برد.ریسه ها ازطریق هیپوکوتیل به سمت نخستین سه برگچه های اول ودوم یا اول تا سوم وبه سمت تعدادی ازجوانه های گرهی رشد می کننداگرشبنم وجود داشته باشداسپورانژیوم هاروی برگ هایی که به تازگی آلودگی شده اند تولید می شوند وبوسیله جریان هوا انتشار می یابند.اسپورانژیوم ها درعرض 12 ساعت جوانه می زننددرارقام حساس سویااین قارچ به انتشار خود درسراسر مزوفیل وبه سمت لایه های پارانشیم نردبانی ادامه می دهد.این بیماری در رطوبت بالا ودمای 20 تا22درجه واسپور زایی در دمای 10تا25درجه صورت می گیرد.

کنترل:
1- استفاده ازبذر سالم وضد عفونی بذر با سموم سیستمیک.

2- شخم پس از برداشت جهت تسهیل تجزیه بقایا.

3- استفاده از ارقام مقاوم با دانستن نژاد قارچ.

4- تناوب زراعی

سوختگی باکتریایی سویا soybean bacterial blight

علایم

لکه های سوختگی باکتریایی روی ساقه ها،دمبرگ هاوغلاف ها نیز دیده می شود.مرکزاین لکه ها زود خشک می شوندوبه رنگ قهوه ای مایل به قرمز تا سیاه در می ایند حاشیه ان را هاله سبز مایل به زرد در بر میگیرد گیاهچه های جوان ممکن است دچار کوتولگی شوند
بیماری ناشی از Pseudomonas syringae pv. glycinea بیماری به صورت لکه های آبگز که بعداً قهوه ای یا سیاه می شوند روی قسمتهای مختلف گیاه مانند برگچه، ساقه، نیام به وجود می آید. همراه لکه ها هاله ای نیز دیده می شود

چرخه بیماری :

در طول فصل در بقایای گیاهی سطح خاک و در بذر بسر میبرد . در طی فصل رشد بذر از طریق غلاف مینواند الوده شود یا ممکن است در طول مدت برداشت مورد حمله قرار گیرد این باکتری در طول مدت بارش های توام با باد زمانی که شاخ و برگ مرطوب است منتشر میشود به صورت اپی فیت در سطح برگ به جوانه ها وجود دارد

کنترل :

1-استفاده از بذر نسبتا عاری از عامل بیماری زا

2-عدم کشت ارقام حساس به بیماری

3-بعد از برداشت ، بقایای گیاهی را با شخم مناسب کاملا زیر خاک برد

 

لکه قهوه ای سویا soybean brown spo

علایم :

بذر ، ساقه و غلاف بوته های درحال بلوغ دارای لکه های قهوه ای تیره و نامنظم به قطر 4 میلی متر لکه ها با حاشیه نا مشخص روی ساقه اصلی و دیگر اندام های گیاه تشکیل میشود

چرخه :

اینوکلوم اولیه از کنیدیوم ها و میسلیوم هایی که در طول فصل رویس بقایای ساقه و برگ الوده گیاه و در بذر الوده به سر میبرند توسعه بیماری بر اثر هوای گرم و مرطوب که اسپور زایی را که عامل بیماری را روی لکه های اولیه تحریک میکند شدت میابد . کنیدیوم ها توسط باد و پخش شدن قطرات اب انتشار میابد. قلرچ از طریق روزنه ها وارد میشود و به طریقه بین سلولی رشد میکند و در بافت وارد غلاف شده و سپس پوسته بذر را مورد حمله قرار میدهد .

آنتراکنوز: (Anthracnose):

عامل:

عامل بیماری قارچی است  fungus. TruncatumColletotrichum dematiumvar

بیماری قارچی است . این قارچ بر روی ساقه ، غلاف و برگچه گیاهانی که در حال رسیدگی هستند حمله می کنند. محیطی که این قارچ تحت تاثیر قرار می دهد به رنگ قهوه ای تیره یا قهوه ای مایل به قرمز در می آید.شاخه های پایینی می میرند و بخش های آلوده به رنگ سیاه در می آید . غلاف آلوده چروکیده و ممکن است نشانه های بیماری را بروز دهد. قارچ روی بذر را در برمی گیرد. دانه ها قبل از جوانه زنی ممکن است از بین برود. شانکر در لپه بذرهای جوان توسعه می یابد. قارچ ها همچنین در حالت زمستان گذرانی باقی مانده گیاهان را آلوده می کند.

چرخه زندگی:

این بیماری درطول فصل بصورت میسلیوم دربقایای گیاهی آلوده یادربذر آلوده بسر می برد،میسلسوم درگیاهچه آلوده استقرار یافته وتا زمان شروع بلوغ گیاه علایمی ایجاد نمی کند.

کنیدی هابه خشکی حساس بوده بطوری که در هوای خشک به مدت 5ساعت می تواند جوانه زنی راتا98%کاهش دهد آلودگی زمانی رخ می دهد که باران ،شبنم ،مه ،رطوبت آزاد رابرای دوره های 12 ساعته یا بیشتر فراهم کند.

کنترل:

برای کنترل بیماری ، استفاده از بذرسالم ، استفاده از گونه های مقاوم ، تناوب زراعی ، و دفن کدن بقایای گیاهی و همچنین استفاده از قارچ کش های برگ مناسب می باشد.